Trening snage u odbojci


Trening snage u odbojci

Odbojkaški meč se može igrati do pet setova, što znači da može trajati oko devedeset minuta. Tokom tog vremena igrač može prosečno izvesti 250-300 akcija, koje su veoma kratkog trajanja, između 4 i 10 sekundi. Od ukupnog broja akcija, skokovi zauzimaju oko 50-60%, zatim slede kretanja brzom promenom pravca 30% i padovi oko 15%. Prosečna visina današnjeg odbojkaša je između 195 i 200 centimetara. Prosečna visina vertikalnog skoka odbojkaša kreće se od 320-350cm. Zbog velikog broja vertikalnih skokova, može se zaključiti da u odbojci dominira eksplozivni tip snage, kao i da je posebno značajna eksplozivna snaga donjih ekstremiteta.
Ekplozivna sila se definiše kao sposobnost mišića da ostvari maksimalnu kontrakciju u najkraćem mogućem vremenskom intervalu, odnosno sposobnost da osoba ispolji što veću silu za što kraće vreme u jednom pokretu (Eksplozivnost = F / t = …(N/s)). Naročito je važno ispoljavanje eksplozivne sile na specifičnom nivou. To je sposobnost da se pri maksimalnoj kontrakciji proizvede što veći intenzitet sile na početku pokreta, koji će dati što veće inicijalno ubrzanje. Data sposobnost je veoma bitna u sportu, jer se mnogi pokreti i kretanja (kontakt s podlogom, skokovi, bacanja…) izvode u opsegu 100 – 250 ms, a to je vreme za koje se može ostvariti do 50% od Fmax (maksimalne sile).
Treba naglasiti da kod odbojkaša trening snage zauzima i do 80% ukupnog kondicionog treninga u godišnjem ciklusu, od čega čak 50% otpada na treniranje i razvoj eksplozivne snage, a 25-30% na razvoj maksimalne snage, pa se zato snaga trenira kontinuirano tokom cele sezone. Dok ostalih 20% otpada na aerobni trening.

Gepostet von Fizička Priprema Sportista Fit-pro am Freitag, 29. Juni 2018

Gepostet von Fizička Priprema Sportista Fit-pro am Freitag, 29. Juni 2018

Novosti

snagatrening